• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Capaciteit thuisbatterij berekenen: zo doe je dat [met tabel]

Rekenmachine met checklist. Op de rekenmachine staat '2024'
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 25. april 2024
5 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Thuisbatterijen spelen een belangrijke rol in de energietransitie en kunnen consumenten en bedrijven helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Maar hoe bepaal je nu welke batterij bij de situatie van je klant past? Kun je beter voor een iets grotere batterij kiezen of zijn kleinere thuisbatterijen een verstandigere keuze? 

In deze blogpost gaan we in op: 

  • Aandachtspunten bij het bepalen van de capaciteit en het vermogen van de thuisbatterij 
  • Hoe bereken je de capaciteit van de thuisbatterij? 

Maar allereerst moeten we even een misverstand uit de weg ruimen. 

Het verschil tussen capaciteit en vermogen

In veel blogposts over thuisbatterijen worden de begrippen 'vermogen' en 'capaciteit' door elkaar gebruikt. Er wordt dan gesteld dat het vermogen van de thuisbatterij ook wel opslagcapaciteit wordt genoemd. Maar dit klopt niet. Capaciteit (in kWh) is de hoeveelheid energie die in een batterij opgeslagen kan worden. Vermogen (in kW) betreft de snelheid waarmee de batterij geladen of ontladen kan worden. Capaciteit is dus niet hetzelfde als vermogen. 

Aandachtspunten bij het bepalen van de juiste capaciteit en het vermogen

Wat is het actueel en toekomstig stroomverbruik? 

Allereerst moet je uiteraard weten wat het huidige stroomverbruik is van je klant en wat het vermogen is van de elektrische apparaten die de thuisbatterij moet kunnen aansturen. 

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de toekomstplannen van de klant. Wil hij overstappen op elektrisch koken en/of een warmtepomp of een laadpaal laten installeren? Dan moet je hier rekening mee houden bij het bepalen van de capaciteit en het vermogen van de thuisaccu. 

Soms wordt geadviseerd om ook een (toekomstige) elektrische auto mee te nemen in de capaciteitsberekening. De capaciteit van een accu in een elektrische auto is echter veel groter dan die van een thuisbatterij. Je klant zou dus meerdere thuisbatterijen moeten installeren om zelfvoorzienend te kunnen zijn met een elektrische auto. Dit is niet rendabel en daarom nemen wij een elektrische auto niet standaard mee in onze capaciteitsberekening. 

Wat is het totale vermogen van de PV-installatie?

Verder moet je het totale vermogen van de PV-installatie van je klant opnemen in je berekening. 

Als de opslagcapaciteit van de batterij te klein is ten opzichte van de PV-installatie, zit de accu snel vol en wordt de resterende zonne-energie het net opgestuurd. 

Dit is om twee redenen problematisch: 

  1. Omdat het aanbod aan groene energie toeneemt, moeten huishoudens in de nabije toekomst mogelijk gaan betalen voor het terugleveren van stroom op het moment dat het aanbod groter is dan de vraag. 
  2. Wanneer de prijzen negatief zijn, krijgen huishoudens die op deze momenten stroom afnemen er juist voor betaald. Als de thuisbatterij te klein is, kan je klant zijn batterij op deze momenten niet opladen en moet hij alsnog op dure piekmomenten stroom afnemen van het net. 

Maar ook een te grote batterij is niet wenselijk. Dan raakt de batterij overdag niet vol en 's nachts niet leeg. Je klant betaalt dan fors voor elke kWh die hij niet gebruikt. 

Om deze reden zijn we bij Memodo fan van modulair uitbreidbare batterijen. De Lynx Home F Plus+ van GoodWe kan bijvoorbeeld met pakketten van 3,3 kWh uitgebreid worden en de SolarEdge-batterij van 48V met 4,6 kWh. 

Zo kun je de capaciteit heel precies afstemmen op de behoefte van je klant en betaalt hij niet voor opslagcapaciteit die hij nu niet nodig heeft. Mocht er in de toekomst verandering komen in zijn situatie, dan kan hij heel eenvoudig een extra module toevoegen. 

Hoe gaat de thuisbatterij gebruikt worden?

Een laatste punt om rekening mee te houden, is uiteraard hoe de thuisbatterij gebruikt gaat worden. Iemand die een batterij voor zijn off-grid vakantiehuisje zoekt, heeft een andere behoefte dan iemand die zijn warmtepomp met een vermogen van 7 kW draaiende wil houden als de stroom uitvalt. Bij Memodo kunnen we je advies geven over welke batterij het beste bij de situatie van jouw klant past. 

Lees ook: Noodstroom of back-upstroom

Hoe bereken je de capaciteit van een thuisbatterij?

Een vuistregel die vaak gehanteerd wordt voor het berekenen van de capaciteit van een thuisbatterij is 1 à 1,5 kWh per wattpiek (kWp). Dus bij een PV-systeem met een vermogen van 4 kWp zou de aanbevolen capaciteit van de thuisbatterij 4 à 6 kWh zijn. 

Maar hoeveel opslagcapaciteit je klant nodig heeft, wordt niet zozeer bepaald door het vermogen van zijn PV-systeem, maar door zijn verbruik. 

In de onderstaande tabel zie je bij welk (toekomstige) stroomverbruik wij welke opslagcapaciteit adviseren. Als je klant bijvoorbeeld 4000 kWh per jaar verbruikt, heeft het geen zin om een accu met een onnodig grote opslagcapaciteit van meer dan 6 kWh te nemen. 

Ook goed om te weten: bij een hybride omvormer bepaalt de omvormer hoeveel vermogen de thuisbatterij kan leveren. Dus als je klant een hybride omvormer met een vermogen van 5 kW heeft, kan de thuisbatterij ook maximaal 5 kW leveren. Zelfs als vanuit de batterij gezien een hoger vermogen mogelijk zou zijn. 

Bij een retrofit batterijomvormer heeft je klant te maken met een aparte PV-omvormer (bijvoorbeeld eentje van 5 kW) en kan hij ook een grotere batterijomvormer kiezen (bijvoorbeeld eentje van 7 kW, mits zijn aansluiting dat toelaat). 

Daarom is het belangrijk om niet alleen het vermogen van de batterij in je berekening mee te nemen, maar ook het totaalvermogen van de hybride omvormer óf het totaalvermogen van de PV-omvormer in combinatie met de batterijomvormer. 

Lees ook: Thuisbatterij AC of DC: wat zijn de verschillen? 

Advies van Memodo

Zoals je leest, zijn er nogal wat factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de ideale capaciteit van de thuisbatterij, en daar vervolgens ook nog het beste merk en type bij te kiezen. Bij Memodo doen we dit elke dag en wij kunnen jou hier dan ook goed bij adviseren. Bel 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie