Allart de Jong gastspreker bij Masterclass Energietransitie

Allart de Jong, directeur van Omega Energietechniek, is een van de sprekers op 3 februari 2023. In deze gastblog neemt hij jou alvast mee in de wereld van certificatieregeling Scope 12.

Omega is dé praktisch opleider voor veiligheidstrainingen op het gebied van de NEN 3140, zonnepanelen en keurmeester cursussen. Naast de trainingen en cursussen, leiden ze cursisten op tot SCIOS Scope 8, Scope 10 en Scope 12 inspecteur. Daarnaast kun je bij Omega Energietechniek terecht voor inspecties aan elektrische- en zonnepaneelinstallaties. Als specialist op het gebied van onafhankelijke technische inspecties, voeren ze jaarlijks meer dan 3500 deskundige, betrouwbare en veilige (verzekerings)inspecties uit. 

Heb je materiaal nodig als inspecteur? Dan kun je in de Omega webshop terecht voor al jouw meetinstrumenten, veiligheidsmiddelen en toebehoren.

De titel van Allart’s gastblog is: ‘’de oneerlijke wedstrijd’’. Hieronder geven we hem het woord.

Een korte introductie in Scope 12

SCIOS Scope 12 is inmiddels gemeengoed geworden. Vrijwel iedere PV-installatie die aangelegd is buiten de particuliere sector om, moet voldoen aan de eisen van Scope 12. 

Maar weet jij waar deze installaties aan moet voldoen? Voor een installateur zou het heel normaal moeten zijn om de NEN 1010 als zijn heilige boek te behandelen. Immers, de veiligheidsbepalingen uit deze norm zijn aangewezen in het bouwbesluit en hebben daarmee een wettelijk karakter gekregen. Daarnaast tekenen veel installateurs contracten waarin de meest recente versie van de NEN 1010 als leidend wordt benoemd, wat zelfs nog een grotere impact heeft dan enkel het bouwbesluit. Allart vertelt: ‘’Wist je dat een ruime meerderheid van de installateurs aan haar klanten beloofd te installeren conform de huidige NEN 1010?’’.

En dus stel ik altijd de vraag aan installateurs: ‘’Wie heeft de NEN 1010 in bezit?’’ en elke keer schrik ik weer. Minder dan 30% in de zaal geeft aan dat zij de NEN 1010 in bezit heeft.

Hoe kunnen we dan met z’n allen installeren? Door het maar gewoon te doen? En hoe gaan we dan om met een inspecteur die langs komt, die wel de NEN 1010 ademt? Hoe ga jij de discussie dan aan? En durf jij überhaupt een discussie aan te gaan? Of moet ik zeggen: hoe durf jij een discussie aan te gaan? Want je verliest elke discussie, want je hebt immers dat boek niet, je hebt er niet in gelezen en al helemaal niets in nagekeken… Conclusie: de discussie tussen een installateur en inspecteur is vaak een oneerlijke wedstrijd…

Omega Energietechniek: voorop in veiligheid

Bij Omega Energietechniek gaan wij voorop in veiligheid. Daarom doen wij mee aan de Masterclass Energietransitie. Wij gaan je, soms op gemakkelijke, maar nog vaker op ongemakkelijke wijze, helpen om koploper te worden in deze Energietransitie. Met onze kennis, handige trucjes en heldere begeleiding, zorgen wij ervoor dat jij het installeren van PV-installaties nog beter gaat doen, waardoor een Scope 12 inspectie nog slechts een formaliteit is. Wij gaan je ook helpen een mindset te creëren, waardoor jij niet meer onder de indruk bent van een inspecteur. En doordat wij jou geholpen hebben, ga jij voorop lopen bij het installeren van batterij opslagsystemen en ga je fouten die vandaag wellicht nog normaal zijn, in de toekomst niet meer maken. En ga jij straks enorm veel groepenkasten ontwerpen en installeren welke op voorhand al voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving. 

Voor ons klinkt het als een plan, je moet alleen even meedoen… Doe jij mee?

De training van 3 februari zit inmiddels vol. Binnenkort organiseren we een tweede Masterclass, meld je nu alvast hier aan. De datum wordt binnenkort bekend gemaakt.