Tim de Groot van SolarEdge spreker Masterclass Energietransitie

Tim de Groot, accountmanager bij SolarEdge Nederland, is samen met collega-accountmanager Patrick Kuipers één van de sprekers op 3 februari en 3 maart 2023. In deze Memodo gastblog legt hij uit dat mens en product in de energietransitie onomstotelijk met elkaar verbonden zijn. 

SolarEdge is wereldmarktleider op het gebied van smart energy technologie. Door gebruik te maken van eersteklas technische expertise en een constante focus op innovatie, creëert SolarEdge smart energy oplossingen ‘that power our lives‘, en die onze toekomstige vooruitgang stimuleren. 

De titel van Tim zijn gastblog is: Energietransitie: “Wat houdt ons nog tegen?!” Hieronder geven we hem het woord. 

Energietransitie: “Wat houdt ons nog tegen?!”

De salderingsregeling, netcongestie, en grillige prijzen voor gas en elektra zijn ons allemaal bekend. In mijn ogen zijn netcongestie en hoge energieprijzen echte energietransitie-versnellers. We voelen allemaal de “pijn”, waardoor we ook direct snappen dat er z.s.m. verandering moet komen. Maar de salderingsregeling is naar mijn mening een echte vertragende factor voor de energietransitie. De eindgebruiker van zonne-energie krijgt een royale vergoeding door stroom te verkopen, dus waarom het huidige model veranderen? Want als de salderingsregeling afgebouwd wordt, voelt het voor de eindgebruiker alsof het terugverdienmodel minder gunstig wordt. 

Omdat ik dagelijks meekijk achter de schermen bij installateurs en distributeurs, zie en voel ik ook de uitdagingen die minder duidelijk zichtbaar zijn. Uitdagingen die alleen naar voren komen als je echt luistert en kijkt naar wat er precies gebeurt in installatieland. Maar die minstens net zoveel invloed hebben op de hele energietransitie.  

Denk hierbij aan: 

  1. Waarom zou je als installateur extra producten toevoegen aan je portfolio? Het huidige businessmodel is toch al interessant genoeg?! 
  2. Installateurs hebben angst om fouten te maken bij het installeren van nieuwe producten
  3. De hoge werkdruk, en de impact hiervan op de mentale weerbaarheid van de installateur wordt onderschat
  4. De uitdaging om te voldoen aan alle regelgeving: NEN1010, SCOPE12. Het gevoel van discrepantie tussen regelgeving en uitvoering
  5. Behoefte aan toegankelijke productkennis die makkelijk te lezen en te begrijpen is. En dan ook de tijd vrij (kunnen) maken om je er echt in te verdiepen
  6. Het bizar snel veranderende energielandschap waar we ons in bevinden. Daardoor ontstaat er bij de installateur onbewust een afwachtende houding

De Masterclass voor 3 februari zit al vol. We organiseren een tweede Masterclass op 3 maart. Meld je hier aan.

Door deze punten is het mij duidelijk dat er een “gapend gat” zit tussen: 

  1. Wat we willen: theorie, visie, behoefte
  2. Wat er in werkelijkheid echt gebeurt: werkelijkheid, uitvoering, invulling.

Tijdens de Masterclass Energietransitie wil ik het graag met jullie hebben over deze uitdagingen. Hoe hebben we hier invloed op, als we op een gezonde manier kritisch naar onszelf en naar elkaar kijken? Welke kansen zijn er? Het glas is half vol, ik kijk graag in mogelijkheden.

Het speelveld van de installateur

De oplossing zit vooral in de producten. Zoals het SolarEdge Home-concept, het slimme energie-ecosysteem waarmee de eindgebruiker dag en nacht zijn energie helemaal in eigen hand heeft. Dit concept is al in meerdere landen succesvol uitgerold en daarom ga ik de energietransitie in Nederland met vertrouwen tegemoet.  

Maar wat ik net zo belangrijk vind, is de mens. De installateur die met ons product werkt, die met zijn handen “in het speelveld” staat. En die de fysieke transitie daadwerkelijk realiseert. 

Tot snel op de Masterclass Energietransitie!  

Je meld je hier aan voor de Masterclass 3 maart 2023.

Alvast meer weten over het SolarEdge Home-concept? Bekijk de Youtube video hieronder.