De Jinko Tiger Neo moduleserie

De Chinese fabrikant Jinko Solar zet met zijn nieuwste Jinko Tiger Neo-moduleserie in op N-type zonnecellen en gaat hiermee mee met de trend! Maar… wat zijn de voordelen van de N-type technologie? En waarom gebruikt Jinko meer busbars in de cellen?

We leggen het je uit in deze Memodo blog.

Jinko Solar verfijnt zijn moduletechnologie voortdurend. Zo maakt de Chinese fabrikant sinds 2020 zonnepanelen met ronde linten, waardoor de verliezen op de knooppunten van de cellen verminderd worden. De ontwikkelde Tiling Ribbon (TR) technologie zorgt daarnaast voor meer cel elasticiteit en -stabiliteit.

In de nieuwe Jinko Tiger Neo moduleserie maakt Jinko nu ook gebruik van de beproefde N-type cellen; daarmee volgt Jinko de trend in de zonnepanelenbranche. Verder verwerkt Jinko nu nóg meer busbars in de cellen en past het bedrijf voor de nieuwe modules zogenaamde TOPCon-cellen toe.

Structuur van een N-type module vs een P-type module van de Jinko Tiger Neo-moduleserie

Verschil N-type module vs een P-type module

N-type cellen voor iedereen

Sommige fabrikanten van zonnepanelen vertrouwen al volledig op de N-type-technologie. Geen wonder! Het zorgt voor een lagere temperatuurcoëfficiënt en vermindert ook nog eens de licht geïnduceerde degradatie (LID). In N-type cellen wordt het siliciumoppervlak gedoteerd met fosfor zodat er geen boor-zuurstofreactie komt. Dit maakt de module over het algemeen weerbestendiger en verhoogt de levensduur van N-type modules.

Jinko Tiger Neo modules met HOT 2.0 TOPCon cellen

Naast N-type cellen gebruikt JinkoSolar ook TOPCon-cellen. Modulefabrikanten dichten de achterkant van een modulecel normaal gesproken af met een reflecterende, intrinsieke laag. TOPCon-cellen worden van een extra tunneloxidelaag, die slechts enkele atoomlagen dik is, voorzien. Hierdoor kunnen ladingsdragers – op gelijke wijze als in een quantum-tunnel – met nauwelijks weerstand en bijna vrijuit door de cellen stromen. Het resultaat? Recombinaties, met andere woorden, verliezen van ladingsdragers, komen niet voor. In de infographic hieronder geven we aan uit welke lagen de TOPCon-cellen bestaan.

De Jinko Tiger Neo serie gebruikt TOPCon-cellen. In deze afbeelding is weergegeven uit welke lagen deze cellen bestaan.

Jinko Solar gebruikt HOT 2.0-cellen voor de Jinko Tiger Neo modules. Het gaat hierbij om TOPCon-cellen, die Jinko aan zijn eigen productieproces heeft aangepast, om meer modules in minder tijd te kunnen produceren.

Meer busbars voor meer modulevermogen

In plaats van enkele brede busbars gebruikt Jinko Solar in de nieuwe Jinko Tiger Neo modules 16 ronde en dunnere busbars.

Verschil tussen 5 en 16 Busbars. In de Jinko Tiger Neo PV-panelen worden 16 Busbars gebruikt.

De voordelen

  • minder schaduw in de cel omdat er dunnere ‘stroomdraden’ zijn;
  • kortere transportafstanden voor de elektronen omdat er meer lijnen beschikbaar zijn;
  • minder transportweerstand omdat kortere paden worden gecreëerd;
  • minder ohmse verliezen zoals warmte, doordat de cel minder snel opwarmt.

Grafiek geeft weer hoe het prestatieverlies afneemt naarmate een PV-module meer Busbars heeft.

Het capaciteitsverlies van een module neemt exponentieel af wanneer meer Busbars worden gebruikt. In de Jinko Tiger Neo serie gebruikt de fabrikant daarom 16 busbars, omdat het verlies vanaf dit aantal niet significant is. Zelfs de beschaduwing in de cel werkt op dit punt niet tegen, omdat Jinko Solar rekening houdt met de beschaduwing die door te veel busbars wordt veroorzaakt.

Een overzicht van de nieuwe Jinko Tiger Neo modules

De nieuwste zonnemodules van de Chinese fabrikant verschillen in prestatie, rendement en kleur van frame en/of achterblad. Hieronder de verschillen op een rijtje:

Jinko Tiger Neo Model Vermogen (Wp) Aantal cellen Afmetingen (mm) Rendement (%) Kleur achterblad
JKM365N-6TL3-B 365 120 1692 x 1029 x 30 20,96 zwart
JKM370N-6TL3-B 370 120 1692 × 1029 × 30 21,24 zwart
JKM375N-6TL3-V 375 120 1692 × 1029 × 30 21,54 wit
JKM380N-6TL3-V 380 120 1692 × 1029 × 30 21,81 wit
JKM410N-54HL4-B 410 108 1722 × 1134 × 30 21 zwart
JKM415N-54HL4-V 415 108 1722 × 1134 × 30 21,25 wit
JKM420N-54HL4-V 420 108 1722 × 1134 × 30 21,51 wit

De vermogensklassen tussen 365-420 Wp zijn gericht op systemen voor thuisgebruik, maar je kunt de Jinko Tiger Neo modules ook gebruiken voor bedrijfsmatige toepassingen. Naast genoemd toepassingsgebied zijn ook de ingebouwde cellen van het N-type één van de gemeenschappelijke kenmerken van de module-varianten.

Conclusie

Jinko Solar is altijd op de hoogte van de laatste trends, maar verbetert ook voortdurend zijn eigen innovaties. Door bijvoorbeeld meer busbars te gebruiken, vermindert Jinko Solar schaduwvorming, verkort het de transportafstanden en vermindert het de weerstanden in de module. Met de nieuwe Jinko Tiger Neo serie levert Jinko Solar bestendige N-type celmodules en richt deze in met een geavanceerde TOPCon celtechnologie. De variatie in vermogensklassen, rendementen en achterbladkleuren biedt veel mogelijkheden. 

Alle voordelen van de Jinko Tiger Neo op een rijtje:

  • de Jinko Tiger Neo-serie is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en is bijzonder geschikt voor thuissystemen;
  • de gebruikte N-type cellen bieden voordelen, zoals een kleine degradatie en een lagere LID;
  • de verder ontwikkelde TOPCon-cellen zijn geoptimaliseerd voor massaproductie en de 16 gefermenteerde busbars verminderen transportverliezen.