• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Meyer Burger-zonnepanelen [review]

blogheader meyer burger review
Kennis over zonnepanelen
Bijgewerkt op 27. april 2023
6 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Sinds een paar maanden verkopen wij ook de Meyer Burger-zonnepanelen in onze webshop. Heb jij ze al gespot? 

In deze review lees je: 

  • Waar Meyer Burger vandaan komt 
  • Wat de HJT- en SmartWire-technologie is (en wat jouw klant hieraan heeft) 
  • Welke verschillende zonnepanelen Meyer Burger produceert 

Over Meyer Burger

Meyer Burger is een Zwitserse fabrikant van N-type zonnepanelen, die in 1953 is opgericht. De productie van de panelen vindt plaats in het Duitse Freiberg. De zonnepanelen zijn dus volledig Europees en daardoor bevinden de panelen zich dus ook in het hogere prijssegment. In Duitsland zijn de lonen namelijk vergelijkbaar met hier, anders dan bij Chinese panelen waarvan de productie in lagelonenlanden plaatsvindt. 

Verder zijn de panelen dankzij de HJT-technologie en SmartWire-technologie (die we verderop toelichten) van hogere kwaliteit. 

Dus ja, deze zonnepanelen zijn duurder in aanschaf dan het gemiddelde zonnepaneel, maar daar staat tegenover dat ze na 25 jaar een hogere opbrengst hebben dan veel andere zonnepanelen. Verderop in deze blog lees je hoe dat zit.

Duurzaamheid

We zeiden het al: de panelen worden in Europa ontwikkeld en geproduceerd. Dit is een bewuste keuze van de fabrikant. In een interview met Solar Magazine gaven ze aan dat ze "de toeleveringsketens van de zonne-energie-industrie in Europa willen herstellen". Meyer Burger is dus minder vatbaar voor geopolitieke spanningen. 

Ook duurzaamheid is belangrijk voor de fabrikant. Zo volgt Meyer Burger de principes van de circulaire economie en wil het bedrijf afval, milieuvervuiling en koolstofemissies zo veel mogelijk vermijden. Sterker nog: ze willen zelfs een positieve CO2-voetafdruk achterlaten. 

Deze zonnepanelen zijn dus een verantwoorde keuze voor de consument die duurzaamheid belangrijk vindt. 

HJT-cellen van Meyer Burger

Wat de zonnepanelen verder bijzonder maakt, is dat de zonnecellen geproduceerd worden met de Heterojunction-technologie (HJT).

Hierbij wordt gebruikgemaakt van twee verschillende materialen (kristallijn silicium en amorf silicium), waar bij traditionele kristallijn silicium zonnecellen maar één materiaal wordt gebruikt. Door beide technologieën in één cel te combineren, kunnen de cellen meer energie opnemen dan wanneer maar één materiaal gebruikt zou worden. 

Deze zonnecellen worden vervolgens elektrisch aan elkaar verbonden door middel van de gepatenteerde SmartWire-technologie (SWCT™). 

Het resultaat: hyperefficiënte zonnepanelen die tot 20% meer energie opnemen dan gemiddelde panelen op hetzelfde formaat dak. 

Deels komt dit doordat Meyer Burger-panelen relatief klein zijn in vergelijking met Chinese panelen. Daardoor passen er vaak een paar extra panelen op het dak van je klant en kan hij dus meer kWp opwekken per vierkante meter. 

Daarnaast is, dankzij de HJT-technologie, de temperatuurcoëfficiënt voor Pmax beter bij Meyer Burger. Dus onder zonnige omstandigheden met warm weer doen Meyer Burger-modules het een stuk beter dan C-Si-en Si-modules (zie de grafieken hieronder). 

In beide figuren zie je dat Meyer Burger-modules minder last hebben van vermogensverlies als ze warmer worden. Als de moduletemperatuur oploopt tot 82°C (wat kan gebeuren tijdens een hittegolf), wekken HJT-modules tot wel 13% meer zonnestroom op dan C-Si-modules. 

Hogere temperaturen drukken het vermogen van een paneel significant naar beneden en daarom zijn relatief koele, maar zonnige dagen beter voor PV-productie dan hete zomerdagen. 

Meer hierover weten? Kijk dan dit webinar terug (account vereist)

Een ander voordeel van de Meyer Burger-panelen is dat ze dankzij de SmartWire-technologie minder gevoelig zijn voor microcracks, een belangrijke oorzaak van een verminderende opbrengst bij zonnepanelen. 

De vermogensgarantie is na 25 jaar nog steeds 92%, dus je klant heeft flink wat jaren plezier van zijn panelen. De glas-folie panelen hebben 25 jaar productgarantie en de glas-glas panelen zelfs 30 jaar.  

Al kun je je natuurlijk afvragen of dat nodig is: tegen die tijd zijn er alweer veel efficiëntere zonnepanelen, dus de kans is groot dat je klant zijn zonnepanelen op den duur sowieso wil vervangen. Bovendien kan een fabrikant ook failliet gaan en dan heeft je klant niks meer aan die garantie. 

Verkrijgbaar in 3 varianten

De Meyer Burger-panelen zijn in drie varianten verkrijgbaar: zwart, wit en glas-glas. Hieronder vind je de specificaties van elke variant. 

Zwart

De Meyer Burger Black-panelen hebben een nominaal vermogen van 375 tot 395 Wp en een rendement van tussen de 20,4 en 21,5%. Ze zijn voorzien van een zwarte backsheetfolie. 

Informatieblad 

Wit

De witte zonnepanelen hebben een iets hoger vermogen dan de zwarte zonnepanelen, namelijk 380 tot 400 Wp. Het rendement is met 20,7 tot 21,7% ook iets hoger. Deze panelen zijn voorzien van een witte backsheetfolie. 

Informatieblad 

Glas-glas

Tot slot hebben we de glas-glas zonnepanelen, die helemaal terug van weggeweest zijn. Deze hebben een nominaal vermogen van 370 tot 390 Wp en een rendement van 20,6 tot 21,8%. Glas-glas-zonnepanelen hebben een transparante glazen achterkant en bestaan dus volledig uit glas. Ze zijn dan ook ongeveer 5 kilo zwaarder dan de witte en zwarte panelen. De glas-glas zonnepanelen van Meyer Burger hebben een product- en vermogensgarantie van 30 jaar.

Daarnaast is de bifacialiteitsfactor bij deze panelen 90%. Dat betekent dat de achterkant van de panelen 90% kan produceren van de energie die de voorkant produceert.

Informatieblad

 ZwartWitGlas-glas
Vermogen375 tot 395 Wp380 tot 400 Wp370 tot 390 Wp
Rendement20,4 en 21,5%20,7 tot 21,7%20,6 tot 21,8%
Bifacialiteitsfactor--90%
BacksheetfolieZwartWitTransparant

De specificaties van de Meyer Burger-zonnepanelen 

Meyer Burger-zonnepanelen kopen bij Memodo?

Het is duidelijk: bij Memodo zijn we fan van de zonnepanelen van Meyer Burger. Ze staan bekend om hun hoge prestaties, worden in Europa geproduceerd en zijn van uitstekende kwaliteit. Ondanks dat de aanschafprijs hoger is dan die van veel andere merken zouden we ze dus blind aanraden aan onze klanten. 

Je vindt de zwarte, witte en glas-glas zonnepanelen met vermogens van tussen de 370 en 390 Wp in de Memodo-shop. 

Advies nodig bij het kiezen van het juiste zonnepaneel voor jouw klant? Bel 088-0087200 of mail naar sales@remove-this.memodo.nl

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie