• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

N-type vs. P-type zonnepanelen: wat is het beste advies voor jouw klant?

Blogheader N-type vs. P-type zonnepanelen
Kennis over zonnepanelen
Bijgewerkt op 11. mei 2023
5 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

De meeste mensen hebben P-type zonnepanelen op hun dak liggen, maar N-type zonnepanelen winnen snel terrein. In deze blogpost leggen we uit wat het verschil is tussen de twee en waarom N-type zonnepanelen de betere keuze zijn. 

Lesje natuurkunde 

Allereerst even terug de schoolbanken in: zonnepanelen bevatten een laag halfgeleidermateriaal dat licht omzet in elektriciteit. Deze laag is meestal gemaakt van kristallijn silicium (Si) waar een beetje ander materiaal aan is toegevoegd ('doteren'). Het materiaal dat wordt toegevoegd, zorgt voor meer positieve of juist negatieve vrije ladingsdragers. 

Zo kan silicium gedoteerd worden met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit resulteert in een negatieve lading en dus krijg je N-type zonnepanelen

Silicium kan ook gedoteerd worden met boor, dat één elektron minder heeft dan silicium. Dan krijg je een positieve lading en dus P-type zonnepanelen

De benaming P-type en N-type geeft dus aan of de ‘vrije ladingsdragers’ in het paneel positief of negatief geladen zijn. 

Maar maakt dit eigenlijk wat uit? Het korte antwoord is: ja. In deze blogpost leggen we uit waarom. 

Light Induced Degradation (LID) 

Het belangrijkste verschil tussen P-type en N-type zonnepanelen heeft te maken met een fenomeen dat Light Induced Degradation (LID) heet. 

Dit verschijnsel zorgt voor een prestatieverlies dat het hevigst is wanneer silicium PV-modules voor de eerste keer aan zonlicht wordt blootgesteld. Dit komt doordat het zonlicht een chemische reactie veroorzaakt die de zonnecellen beschadigt. Door LID kunnen de zonnepanelen na verloop van tijd minder efficiënt worden: het vermogensverlies is in het eerste jaar ongeveer 3%. In de daaropvolgende jaren zal het vermogen met 0,8% per jaar afnemen. 

N-type zonnecellen hebben veel minder last van LID dan P-type zonnecellen. 

LID vs. PID 

LID is overigens iets anders dan PID (potential induced degradation). Ook PID kan een negatief effect hebben op de efficiëntie van zonnepanelen, maar bij PID is er sprake van een verschil in elektrische lading tussen de zonnecellen en het frame van het paneel. Dit verschijnsel openbaart zich pas na verloop van tijd. N-type zonnepanelen hebben hier geen last van

Hogere efficiëntie 

Een ander verschil is dat N-type zonnepanelen minder gevoelig zijn voor verontreinigingen en defecten in het materiaal. Hierdoor gaat er minder energie verloren en wordt er meer energie geproduceerd. N-type zonnepanelen zijn dus efficiënter dan P-type zonnepanelen. Dit is vooral handig op daken met een beperkt oppervlak. 

Betere temperatuurcoëfficiënt 

Verder hebben N-type zonnepanelen meestal een betere temperatuurcoëfficiënt. Dit houdt in dat hogere temperatuur een minder heftig nadelig effect heeft op de efficiency van de PV-panelen. 

De meeste P-type zonnepanelen hebben een temperatuurcoëfficiënt van ongeveer -0,35% per graad Celsius. Het vermogen van de panelen neemt dan dus met ongeveer 1% af als de temperatuur van het silicium 3 graden Celsius stijgt. 

De Tiger Neo-module (een N-type paneel) van Jinko Solar, daarentegen, heeft een temperatuurcoëfficiënt van -0,30% per graad Celsius. Het vermogen neemt dus minder snel af bij moduletemperaturen hoger dan 25 graden Celsius. 

Belangrijk om te onthouden: het betreft hier de temperatuur van de module, niet de omgevingstemperatuur. Een PV-module in de volle zon kan wel 20 tot 40 graden Celsius warmer zijn dan de omgevingstemperatuur op dat moment.  

Wanneer het buiten bijvoorbeeld 30 graden Celsius is, dan zullen PV-modules een temperatuur tot wel 60 graden Celsius bereiken. 

Dat is 35 graden Celsius meer ten opzichte van een moduletemperatuur van 25 graden. Een P-type-module zal dus -0,05% x 35 = -1,75% meer vermogensverlies hebben dan een N-type-module.  

Daar komt bij dat een N-type-module onder exact dezelfde omstandigheden ook net wat minder heet wordt dan een P-type-module. Hierdoor loopt het verschil in vermogensverlies tussen P-type- en N-type-modulen iets verder op tot ongeveer -2%.

Ook onder bewolkte omstandigheden presenteren N-type panelen beter dan P-type panelen. De temperatuurcoëfficiënt is immers net wat lager en ze worden onder dezelfde omstandigheden net wat minder warm. 

Langere levensduur 

Tot slot hebben N-type zonnepanelen een langere levensduur, omdat ze minder last hebben van degradatie en veroudering door blootstelling aan licht en warmte. 

De beste keuze: N-type zonnepanelen 

N-type zonnepanelen zijn dus een betere keuze voor je klant dan P-type zonnepanelen. Maar omdat ze duurder zijn dan P-type zonnepanelen worden ze minder vaak gekozen. Desondanks verwacht Jinko Solar dat N-type zonnepanelen in 2030 dominant zijn

N-type zonnepanelen bij Memodo 

Bij Memodo kun je terecht voor zowel N-type als P-type zonnepanelen. Zo vind je N-type zonnepanelen van Jinko Solar in onze webshop, maar ook van Meyer Burger en Jolywood

Advies nodig bij het kiezen van de juiste zonnepanelen voor jouw klant? Bel 088-0887200 of mail naar sales@remove-this.memodo.nl.

Lees ook: Meyer Burger-zonnepanelen [review]

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie