• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Waarop letten bij aankoop thuisbatterij? Onze tips

blogheader aankoop thuisbatterij
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 23. mei 2023
7 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Thuisbatterijen worden steeds populairder. Grote kans dus, dat jij als installateur van zonnepanelen ook steeds vaker vragen krijgt hierover. Want wat zijn precies de aandachtspunten bij het aanschaffen van een thuisbatterij? Met de tips in deze blogpost kun jij je klant voortaan optimaal adviseren. 

Kies voor de juiste capaciteit en het juiste vermogen 

Allereerst is het belangrijk om een batterij te kiezen met de juiste capaciteit (in kWh) en het juiste vermogen (kW). De capaciteit betreft de hoeveelheid energie die in een batterij opgeslagen kan worden en het vermogen betreft de snelheid waarmee elektriciteit gegenereerd of geconsumeerd kan worden. 

Een batterij met een opslagcapaciteit van 13,5 kWh en een vermogen van 5 kW wordt dus sneller geladen en ontladen dan een batterij met dezelfde opslagcapaciteit en een vermogen van 3,3 kW.  

Met een kWh-meter kan je klant voordat hij een accu aanschaft inzicht krijgen in zijn consumptie. Dat maakt het later een stuk gemakkelijker om de accu met het juiste vermogen en de juiste capaciteit aan te schaffen. 

Bij een AC-gekoppeld systeem wordt het vermogen van de thuisbatterij beperkt door dat van de PV-omvormer. Het heeft voor je klant dan geen nut om een thuisbatterij te nemen met een groter maximaal laadvermogen dan het vermogen van de PV-omvormer.  

Met een DC-gekoppeld systeem kan je klant met een hybride omvormer met een vermogen van bijvoorbeeld 5kW en een accu van 8kW wel gewoon 8kW uit zijn panelen laden. Hij is alleen beperkt tot 5kW als hij zijn accu wil (ont)laden met stroom naar/van het net. 

Lees ook: Thuisbatterij AC of DC: wat zijn de verschillen? [met checklist] 

Verder moet een thuisaccu voor zelfconsumptie net zo groot zijn als de gemiddelde avond-/nachtconsumptie van je klant. Liever iets groter, omdat het voor de accu het beste is als hij voor maximaal 80% geladen wordt en tot maximaal 10% ontladen wordt. Veel groter heeft geen nut, omdat je klant dan betaalt voor opslagcapaciteit die hij niet gebruikt. 

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de toekomst: wil je klant elektrisch gaan koken of een warmtepomp laten installeren? Dan moet je hier rekening mee houden bij het bepalen van de capaciteit en het vermogen van de thuisaccu. 

Een elektrische auto is geen factor om rekening mee te houden bij het bepalen van de capaciteit van een thuisbatterij. De accu in een elektrische auto heeft een dusdanig grote capaciteit dat je klant te veel batterijen nodig zou hebben om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Sterker nog: de auto zou de thuisaccu in één uur leegtrekken.

Bij Memodo adviseren we om een thuisbatterij te kiezen die modulair uitbreidbaar is. De Lynx Home F Plus+ van GoodWe kan bijvoorbeeld met pakketten van 3,3 kWh uitgebreid worden. Zo kun je de capaciteit heel precies afstemmen op de situatie van je klant en kan het systeem later altijd gemakkelijk uitgebreid worden.

Kies voor een batterij met een goede levensduur 

De levensduur van een batterij wordt gemeten in het aantal laadcycli. Een LFP-batterij heeft bijvoorbeeld een levensduur van 2.000 tot 10.000 laadcycli. Dit is afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de manier waarop de batterij gebruikt en onderhouden wordt. Ook factoren zoals de temperatuur, de laadsnelheid en de ontladingssnelheid spelen een rol. Als je klant bewust met de batterij omgaat, kan hij de levensduur aanzienlijk verlengen. 

Kies niet voor de goedkoopste thuisbatterij 

De prijs van een thuisbatterij is onder andere afhankelijk van het merk, de capaciteit, de locatie waar de batterij geplaatst moet worden en de features van de batterij. 

Wat het laatste betreft: wil je klant de batterij buiten kunnen plaatsen? Wil hij de batterij kunnen uitbreiden met extra modules? Wil hij de batterij slim kunnen aansturen, zodat hij meer controle heeft over wanneer hij laadt en ontlaadt? Wil hij een batterij waarmee hij kan inspelen op toekomstige ontwikkelingen? Dit zijn allemaal functies die de prijs van een thuisbatterij verhogen. 

Zorg dat je klant zich bewust is van de consequenties als hij een zo goedkoop mogelijke batterij wil aanschaffen. In onze blogpost Goedkoopste thuisbatterij (ver)kopen? Beter van niet lees je hier meer over. 

Een goed uitgangspunt is tussen de 500 en 800 euro per kWh opslagcapaciteit. 

Daarnaast zijn de installatiekosten en de omvormer van invloed op de uiteindelijke prijs. 

Als de omvormer bijvoorbeeld op zolder hangt en de batterij in de kelder staat, zijn er meer kabels nodig en dat verhoogt natuurlijk de installatiekosten. Het is overigens alleen mogelijk om een hoogspanningsbatterij op een grotere afstand van de omvormer te zetten. Een laagspanningsbatterij moet altijd in de buurt van de omvormer staan. 

Lees ook: Hoogspannings- vs. laagspanningsbatterijen 

Verder heeft je klant mogelijk nog een losse batterijomvormer nodig als hij geen hybride omvormer heeft en moet de meterkast mogelijk aangepast worden. Ook dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. 

Tot slot is er altijd een smart meter nodig om het batterijsysteem te voorzien van data. Soms zit deze bij de batterijomvormer of hybride omvormer in de doos (GoodWe) en soms moet de meter apart aangeschaft worden (SolarEdge). 

Bij Memodo adviseren we voor nieuwe PV-installaties altijd een hybride omvormer, omdat je klant dan maar één omvormer nodig heeft en er maar één conversie van DC naar AC plaatsvindt. Op deze manier kan je klant zo veel mogelijk van zijn opgewekte zonnestroom benutten.

Bovendien hoef je, mits je ook direct de smart meter hebt geplaatst, ook de meterkast later niet meer aan te passen. De omvormer en app van de klant zijn direct volledig accu-ready.

Voor bestaande installaties adviseren we een losse batterijomvormer. Je klant kan zijn opslagcapaciteit dan eenvoudig uitbreiden zonder dat hij weer een compleet systeem inclusief een omvormer moet aanschaffen (zoals bij de Tesla Powerwall het geval zou zijn). 

Kies voor een zo hoog mogelijke efficiëntie 

De efficiëntie van een thuisbatterij betreft de stroom die je klant nog kan gebruiken na de conversie van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) en andersom. In een systeem waarin meerdere conversies plaatsvinden (zoals bij een AC-gekoppeld systeem) blijft er dus steeds minder over van de door de zonnepanelen opgewekte stroom. 

Een voorbeeld: stel dat je klant een PV-omvormer met een efficiëntie van 98,5% heeft. Na twee conversies is hier nog 97% van over en na drie conversies zelfs nog maar 95,6%. Het betreft hier een optimale belasting. In de winter zijn de conversieverliezen nog eens vele malen groter. 

Kies voor een LFP-batterij 

Tot slot kan je klant nog kiezen uit verschillende soorten batterijen: loodzuur-, lithium-ion- en zoutwaterbatterijen. Bij Memodo verkopen we momenteel alleen lithium-ionbatterijen in de varianten LFP (lithium-ijzer-fosfaat) en NMC (nikkel-mangaan-kobalt). 

De voordelen van lithium-ionbatterijen ten opzichte van lood-zuur-accu's die in auto's gebruikt worden: 

  • Ze hebben een hogere energiedichtheid. Je klant kan dus meer energie opslaan in een kleinere batterij. 
  • Ze zijn lichter
  • Ze hebben een zeer goede ‘round-trip efficiency' van 95%. Er gaat dus maar weinig energie verloren bij de opslag. 
  • Ze kunnen sneller worden opgeladen en ontladen en dieper ontladen worden zonder de batterij te beschadigen. 

Lees ook: NMC- vs. LFP-batterij: wat is beter? 

Kies voor een goed advies 

"Eén uur van onbedachtzaamheid kan maken dat men weken schreit", schreef de 18e-eeuwse dichter Hieronymus van Alphen in zijn beroemde Kleine gedichten voor kinderen. Vervang dat bij thuisbatterijen maar door 'jaren'. Een thuisbatterij die is afgestemd op zijn persoonlijke situatie, daarentegen, levert je klant nog jarenlang plezier op. 

Advies nodig bij het kiezen van de beste thuisbatterij voor jouw klant? Bel 088-0887200 of mail naar sales@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie